Om du inte vet vilka marknadsföringsinsatser som går bra och vilka som går dåligt! Kontakta oss på Eurovator!

Bra säljare en bristvara!

2009-11-14 | Andreas Myrin-Wallenberg | Försäljning Rekrytering | Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , | 4 kommentarer

Många företag skulle trots lågkonjunkturen kunna växa om de bara fick tag i kompetenta och bra säljare. Men företagssäljare är ett bristyrke, och det finns i dag ingen riktigt bra utbildning som riktar sig till dem.

Så är en bra säljare
– Förmåga att förstå kundens situation och behov.
– Bygga starka och långsiktiga relationer.
– Beslutsam och målmedveten.
– Kreativ.
– Bra prestationsförmåga.

Vad händer om du samlar ett antal säljare i ett rum
Stämningen blir hög, det låter mycket och man känner energin i rummet.

Behovsundersökning hos 100 börsföretag
Enligt Mikael Julher som samarbetar med storföretag som ABB, Skanska och Trelleborg. Han talar gärna om den väldiga kraft som finns i försäljning, en kraft som ofta leder till att kunden kommer tillbaka till samma företag. Genom sitt företag PMP Marknadskonsult hjälper Mikael andra företag att växa genom försäljning. PMP ställer frågor till 100 börsföretag 2 gånger om året och sammanställer en egen säljindikator som ger en bild av företags behov och önskemål. Där visar det sig tydligt att bristen på säljare bromsar företagen. När företagarna själva rangordnar de faktorer som har störst inverkan på tillväxten, anger 82% förstärkt försäljningsarbete som viktigast. År 2008 angav 63% av de tillfrågade företagen att deras största utmaning för att nå säljmålet var att hitta duktiga säljare. PMPs säljindikator för 2009 visar hur företagen ökar sin säljaktivitet när det är dåliga tider. Idag arbetar uppemot 500.000 svenskar med försäljning, om man räknar med alltifrån att sälja JAS-plan till att stå i butik.

Sverige bör skapa en utbildning för företagssäljare
Mikael hoppas att regeringen, Högskoleverket och Arbetsförmedlingen ska se över hur de prioriterar sina utbildningsresurser. Han finner det upprörande att det finns en uppsjö av tekniska utbildningar, men ingen som är skräddarsydd för företagssäljare på högre nivå, och jag måste säga att jag håller med honom.

Min källa till detta inlägg är DN onsdagen den 11 november och jag hoppas att utbildningsminister Jan Björklund läste artikeln.

Författare Andreas Myrin-Wallenberg

Jag har hela mitt liv älskat försäljning och marknadsföring. Utmaningen att varje dag överträffa både mina kollegors och kundernas förväntningar. Att använda mina erfarenheter, kunskaper och min entusiasm för att göra mitt bästa.
Jag har en stark tro på att du som människa måste vara ödmjuk och inte tro att du är fullärd inom något område. Har du ödmjukhet och en vilja att förbättra dig kommer du att utvecklas och skön energi kommer att uppstå med människor du delar färdigheter och erfarenheter med.

 • Jag håller med om att bra säljare är en bristvara. Men det är viktigt att inte klandra dom säljare som är ute och kämpar på egen hand, med endast någon enstaka säljkurs då och då för att förkovra dem. Faktum är att dessa ”producerande” säljare, som visserligen inte är några stjärnor, är företagens allra bästa outnyttjade potential!
  Att finna en stjärnsäljare är jättesvårt, för man vet inte i förväg vilka som kommer att prestera på hög nivå. Men att skapa en stjärnsäljare är mycket lättare! Säljare som faktiskt producerar bevisar med det dom producerar, och med det faktum att dom inte ger upp, att dom har vad som krävs. Med ett helt nytt sätt att utbilda, träna, backa upp och fostra dom säljare man har, kommer prestationerna stiga drastiskt, och en helt ny framgångskultur bland säljare att växa fram.

 • Jag gillar din inställning Arnold. Håller med om att det finns en uppdämd kraft i säljarna som inte är de uttalade stjärnorna. Hur som är det viktigt att säljare får en högre status, utan oss går inte marknadsekonomin runt. Mvh Andreas

 • Samuelssonlennart

  Hej
  Jag håller fullständigt med dig.Jag älskar försäljning och har jobbat med försäljning i över 20 år. Jag har drivet eget i flera år med försäljning till industrin. Jag har även jobbat som säljare för en tidning i många år och blev bästa säljare.telefon försäljning blev jag också bästa säljare.
  Idag är jag 56 år och söker jag jobb som säljare och är övertygad om att slå dom flesta när det gäller resultat. Men ingen vill anställa mig.

  Med vänlig hälsning Lennart Samuelsson

  samuelssonlennart@hotmail.com

 • Therese Forsberg

  I Örnsköldsvik kommer det att starta en ny KY-utbildning för företagssäljare. Den kan kanske vara intressant att kolla upp!? Det är ett företag som heter Kunskap-Kompetens i Umeå som ska starta upp den under namnet Norrlands Yrkeshögskola =)